Turkisk baklava med pistage

Dessa ljuvligheter svänger du enkelt ihop på en dryg halvtimme, med hjälp av färdig filodeg och lagom mycket smör. Zeina Mourtada har skapat en fikadröm!

40 min

Turkisk baklava med pistage

Portioner: 8

Ingredienser

FYLLNING:
175 g smör
1 msk kanel
2 tsk majsstärkelse
1,5 dl socker

PENSLING:
1 st ägg
1 msk pärlsocker

TOPPING:
8 tsk vit sirap
1 msk pistagenötter

Gör så här

1. Värm ugnen till 200°C.

2. Rör ihop smör, kanel, majsstärkelse och socker till en smet.

3. Bred fyllningen tunt över ett filodegsblad i sänder. Rulla sedan ihop den som en tunn kanelbullelängd. Snurra ihop till en snäcka och lägg i en bullform.

4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

5. Grädda frasiga mitt i ugnen i ca 13-15 min. Det kommer att rinna ut lite smör i formarna. Ta ut plåten från ugnen, ringla lite sirap över, strö på hackade pistagenötter. Låt bullarna svalna och suga åt sig smöret och sirapen en stund i rumstemperatur.