Marockansk linssoppa med kummin och kanel

Varma och djupa smaker i en snabb och enkel soppa med inspiration från Marocko. Zeina Mourtada står för receptet, som passar perfekt när man behöver få middagen klar utan för mycket stök.

30 min

Marockansk linssoppa med kummin och kanel

Ingredienser

  • 1 st
    finhackad gul lök
  • 5 st
    skalade och tärnade morötter
  • 2 st
    finhackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk
    spiskummin
  • 1 tsk
    gurkmeja
  • 1 tsk
    korianderpulver
  • 1 tsk
    paprikapulver
  • 1 nypa
    kanel
  • 2 msk
    tomatpuré
  • 2 dl
    röda linser
  • 0.5 dl
    rapsolja att steka i
  • 1.5 l
    hett vatten
  • 2 st
    grönsaksbuljongtärningar
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar
  • 1 st
    citron, saften från
  • 1 kruka
    koriander

Gör så här

1. Hetta upp olja i en gryta och stek löken tills den får färg. Vänd i morot och vitlök och stek i några minuter, tills morotsbitarna mjuknar lite.

2. Vänd i alla kryddor och tomatpuré, fräs lite till.

3. Vänd i linserna och häll hett vatten över.

4. Smula ner buljongtärningarna och koka upp soppan och sänk värmen, låt sjuda ca 30 min. Rör om då och då, späd eventuellt med mer vatten om soppan känns för tjock.

5. När morötterna och linserna har mjuknat mixar du soppan slät. Smaka av med salt och peppar. 6.    Smaka av med pressad citron och toppa med koriander.

4 portioner