Indisk blomkål med tomat och spiskummin

Gobhi Musallam är en hel blomkål med kryddig tomatsås, en middag som nästan lagar sig själv! Zeina Mourtada underlättar vardagen med detta super-recept. 

40 min

Indisk blomkål med tomat och spiskummin

Ingredienser

  • 1 st
    blomkålshuvud ca 1 kg
  • 2.5 tsk
    salt

SÅSEN

  • 3 msk
    rapsolja
  • 1 st
    hackad gul lök
  • 1 msk
    riven ingefära (1 cm)
  • 3 st
    hackade vitlöksklyftor
  • 2 st
    tärnade tomater
  • 1.5 st
    finhackade röda chili
  • 2 msk
    tomatpuré
  • 1.5 dl
    vatten
  • 1.5 dl
    grädde (växtbaserat funkar strålande)
  • 2 tsk
    chilipulver eller paprikapulver
  • 1.5 tsk
    spiskummin
  • 1.5 tsk
    garam masala
  • 1 tsk
    gurkmeja
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

TILL SERVERING

  • 1 st
    citron att pressa över
  • 1 knippe
    koriander till garnering
  • 4 port
    bröd eller ris att servera till

Gör så här

1. Värm ugnen till 225°C.

2. Lägg blomkålshuvudet i en kastrull, täck med vatten, tillsätt salt och låt koka ca 10 min. Använd ett durkslag och häll av vattnet, låt blomkålen dunsta av väl.

3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den får färg. Vänd i ingefära, vitlök och stek lite till. Vänd i alla kryddor och fortsätt att steka under omrörning. Tillsätt tomatpuré och stek nån minut till. Ha i tomaterna och stek under omrörning tills de mjuknar. Tillsätt vatten och låt såsen puttra på medelvärme under lock i ca 10 min.

4. Mixa sedan såsen slät med en stavmixer, vänd i grädde, smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra utan lock i 5 min.

5. Lägg blomkålshuvudet i en ugnsform. Häll såsen över, och ringla lite rapsolja på toppen. Baka mitt i ugnen i ca 20 min. Pressa citron över, garnera med koriander och servera med önskat tillbehör.

4 portioner