Fransk morotssoppa med ris

En klassisk soppa med mjuka, runda smaker tack vare riset som får koka med och mixas. Vardagsmat som smakar kalas från Zeina Mourtada.

30 min

Fransk morotssoppa med ris

Ingredienser

  • 0.5 dl
    rapsolja till stekning eller olivolja
  • 1000 g
    skalade och skivade morötter
  • 1 st
    strimlad liten purjolök
  • 0.75 dl
    ris (rundkornigt eller jasminris)
  • 2 st
    grönsaksbuljongtärningar eller 2,5 msk fond
  • 1 l
    hett vatten
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar
  • 4 skivor
    bröd
  • 2.5 msk
    olivolja
  • 1 kruka
    oregano

Gör så här

1. Hetta upp olja i en gryta, stek morot och lök under omrörning på medelhög värme i ca 10 min.

2. Skölj riset, sila av och vänd ner i grytan. Stek det hela lite till. Smula i buljong, tillsätt kokhett vatten och blanda. Låt soppan koka under lock i ca 20 min, tills riset och morötterna mjuknar.

3. Rör om soppan med jämna mellanrum så att riskornen inte fastnar i botten. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar, tillsätt eventuellt mer vatten om soppan är för tjock. Låt puttra nån minut till.

4. Skär brödet i tärningar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek brödet under omrörning. Servera soppan med krutonger och toppa med färsk oregano.

4 portioner