Saftig vegansk kladdkaka med citron

Perfekt kladdig, syrlig, vegansk och otroligt god! En ägg- och smörfri kaka som kvalar in på alla kalas. Recept från Gustav @javligtgott Johansson i samarbete med Hemköp.

Tips! För att tillaga kladdkaka i airfryer kan du lägga den i airfryern i ca 15 min på 185°C.

40 min

Saftig vegansk kladdkaka med citron

Ingredienser

  • 150 g
    vegansk margarin
  • 3 dl
    socker
  • 2.5 dl
    vetemjöl
  • 1 fp
    kikärtor (ca. 1 dl kikärtsspad från)
  • 1 nypa
    salt
  • 1 st
    ekologisk citron (zest och saft från)
  • 1 msk
    ströbröd

TILL SERVERING

  • 2 st
    skivade apelsiner/clementiner

VEGANSK VISPGRÄDDE

  • 2 dl
    vegansk vispgrädde
  • 0.5 st
    citron (ca. 1 tsk färsk citronjuice från)
  • 1 tsk
    vaniljsocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°C (eller aifryern på185°C)

2. Smöra och bröa en form ca 22-24 cm i diameter.

3. Smält margarinet och rör ner resten av ingredienserna till en jämn smet.

4. Häll smeten i formen och grädda ca 20 min (eller ca 15 minuter i airfryer).

5. Vispa vegansk vispgrädde med lite färsk citronjuice och vaniljsocker med hjälp av en elvisp. Citronjuicen hjälper grädden att stelna bättre, droppa i lite i taget tills du blir nöjd och balansera smaken med vaniljsocker.

6. Låt kakan svalna, servera rumstempererad eller ljummen med vispgrädde och apelsinklyftor.

Från vasken till marängen
Kikärtsspad (eller aqua faba) innehåller så mycket stärkelse och protein att det binder fett och vätska nästan lika bra som ägg. Du kan till exempel vispa upp det med socker till en vegansk maräng eller använda det till aioli och pannkakor. Inte illa för något som förut bara sköljdes ner i vasken! (Obs! Kikärtsspad får inte förväxlas med blötläggningsvattnet, om du kokar egna kikärtor. Det vattnet innehåller höga halter av lektiner och kan ge magont.)

6 portioner