Grillad fisk med krossad potatis och brynt smör

Låter svårt, men är faktiskt lätt och smakar som en dröm. Världsmästarkocken Mathias Dahlgren guidar oss rätt bland röding och färskpotatis i denna vårfavorit. Ut och njut!

40 min

Grillad fisk med krossad potatis och brynt smör

Ingredienser

  • 1 kg
    delikatesspotatis
  • 1 knippe
    dill, inkl stjälkarna
  • 300 g
    smör
  • 800 g
    färsk urtagen fisk, gärna röding (ej tillgängligt online)
  • 2 st
    ekologiska citroner
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

Gör så här

1. Tänd grillen och låt den bli rejält varm.

2. Tvätta och skölj potatisen, lägg den i en kastrull med dill och salt och täck med vatten. Koka upp och låt sjuda tills den är klar. Häll av kokvattnet.

3. Lägg smöret i en kastrull och koka tills det tystnar, börjar dofta kola och blir svagt brunt. Häll smöret i en kall kastrull så att karamelliseringen avstannar.

4. Skölj fisken och krydda med salt och peppar. Lägg den i ett klämhalster och grilla några minuter på varje sida så att den får fin färg, låt vila 3 minuter.

5. Dela citronerna på mitten och grilla de fyra halvorna med snittytan nedåt. Lägg upp fisken på ett fat. Lägg potatisen på ett annat fat, krossa potatisarna lätt, krydda med flingsalt och ringla lite brynt smör över. Servera med citronerna och brynt smör.

4 portioner