Cashewnötter, vegobacon och svamp trollar fram smakerna i denna planetsmarta och veganska version av klassikern. Recept från Gustav @javligtgott Johansson i samarbete med Hemköp.
20 min
CASHEWOST
1. Mixa cashewnötter, näringsjäst och salt till ett fint mjöl.
2. Koka upp pastavatten med salt.
3. Värm rapsolja i en stekpanna. Finfördela baconbitarna och stek knapriga tillsammans med japansk soja, liquid smoke och rikligt med svartpeppar. Lyft ur baconet ur pannan och låt pannan stå kvar på spisen.
4. Koka pastan tills den är nästan klar, ta upp den ur kastrullen och lägg ner direkt i den varma stekpannan. Låt pastakastrullen med vattnet stå kvar på plattan.
5. Häll 2 dl pastavatten i stekpannan och koka pastan 1 minut. Tillsätt 1 dl cashewost, ½ dl pastavatten och finhackad persilja. Rör om och låt värmen reda såsen med hjälp av stärkelsen i nötterna och vattnet.
6. Smaka av med mer svartpeppar och avsluta med att vända ner det knaperstekta vegobaconet och toppa med mer cashewost.
Näringsjäst, varför då?
Näringsjäst är torkade inaktiva jästflingor som används som näringstillskott (rikt på B-vitamin) och smakförstärkare. Smaken har mycket umami och en lätt ostig ton, vilket gör den perfekt för att smaksätta växtbaserade ostsåser. Du kan utesluta näringsjästen ur receptet, men då tappar du både i umami och ostsmak. Näringsjästen hittar du i hälsokostbutiker, eller be din handlare ta in!
4 portioner