Kanelbullar

Ett klassiskt recept på kanelbullar. Detta recept ger mellan 40–50 kanelbullar. Perfekt till kanelbullens dag, eller frysa in för en lyxig vardagsfika som alltid är redo.

90 min

Kanelbullar

Ingredienser

  • 5 dl
    mjölk
  • 50 g
    jäst, för söta degar
  • 15 dl
    vetemjöl
  • 1.5 dl
    strösocker
  • 125 g
    smör, rumstempererat
  • 1 tsk
    kardemumma, malen
  • 0.5 tsk
    salt
  • 1 st
    ägg, till pensling
  • 2 tsk
    pärlsocker, till garnering

FYLLNING

  • 125 g
    smör
  • 1.5 dl
    strösocker
  • 2 msk
    kanel, malen

Gör så här

1. Värm mjölken och låt det bli fingervarmt ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll på mjölken. Rör om tills jästen har lösts upp sig.

2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet (spara lite mjöl till utbakningen). Klicka i smöret. Arbeta till en smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Jäs under duk till sin dubbla storlek, ca 30 minuter.

3. Rör samman fyllningen.

4. Arbeta samman den jästa degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en platta, ca 25×50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Eller kavla ut degen till en platta som är ca 35×40 cm. Bred fyllning på och vik den dubbelt. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. Lägg i bullformar.

5. Låt bullarna jäsa under duk i 20–30 minuter. Sätt under tiden på ugnen till 250 grader.

6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och/eller hackad mandel. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna under duk.

50 portioner