Julstjärna med apelsin och choklad

Recept från GarantSaftig bullängd som formas till en julstjärna, fylld med krämig choklad- och apelsinfyllning. Perfekt att mumsa på i jul!

120 min

Julstjärna med apelsin och choklad

Ingredienser

  • 25 g
    jäst för söta degar
  • 2.5 dl
    ljummen mjölk
  • 1.75 dl
    strösocker (0,75 dl till degen + 1 dl till fyllningen)
  • 1 krm
    salt
  • 1 tsk
    malen kardemumma
  • 1 st
    ägg
  • 175 g
    rumstempererat smör (75 g till degen + 100 g till fyllningen)
  • 7.5 dl
    vetemjöl
  • 2 msk
    kakao
  • 100 g
    mörk choklad, hackad
  • 1 st
    apelsin (zest från hela apelsinen och saft från en halv apelsin)

Gör så här

  1. Smula jäst i en bunke och rör ut i ljummen mjölk.

  2. Tillsätt 0,75 dl socker, salt, kardemumma och ägg. Rör om.

  3. Häll i hälften av mjölet och arbeta in i degen.

  4. Skär 75 g smör i små bitar och arbeta in i degen ordentligt.

  5. Tillsätt sedan resten av mjölet i omgångar och arbeta ihop tills degen är mjuk och smidig. Den ska inte bli för hård.

  6. Täck över degen med en kökshandduk och låt jäsa i 40–60 minuter. Degen ska fördubblas i storlek.

  7. Blanda ihop fyllningen med resterande smör, socker, kakao, apelsinsaft och apelsinskal till en jämn smet.

  8. Hacka choklad i små bitar.

  9. Sätt ugnen på 200 °C.

  10. Dela degen i fyra bitar och kavla ut varje bit till en rund platta, ca 25 cm i diameter.

  11. Lägg en degplatta på ett bakplåtspapper. Bred ut ett jämnt lager fyllning (cirka en tredjedel av fyllningen) och toppa med hälften av chokladen. Lägg nästa degplatta ovanpå och upprepa processen tills du har tre lager med fyllning emellan. Den sista plattan överst ska inte ha fyllning på.

  12. Placera ett litet glas i mitten av bullen som markör. Skär 16 lika stora strålar från glasets kant och utåt. Ta två intilliggande strålar och vrid dem två varv åt motsatta håll. Nyp ihop ändarna för att bilda en stjärnspets. Upprepa tills alla strålar är formade.

  13. Täck över stjärnan med en kökshandduk och låt jäsa i ca 30 minuter.

  14. Pensla stjärnan med ett uppvispat ägg och grädda i 15–20 minuter, tills den är gyllene och doftar ljuvligt.

  15. Pudra med lite florsocker och servera.

8 portioner