Bygg julens pepparkakshus, av pepparkakshjärtan — hembakta eller färdigköpta. Obs! Degen görs dagen innan och får vila i kylskåp över natten.
120 min
HJÄRTAN TILL PEPPARKAKSHUS
TILL MONTERING
KRISTYR
Dagen före bakning: 1. Blanda farinsocker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp, lägg i smör och låt det smälta. Tillsätt kryddorna och låt massan kallna utan omrörning. Rör till sist i bikarbonat och mjöl.
2. Linda in degen i plastfolie. Låt vila kallt i kylen till nästa dag.
Baka: 1. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta degen smidig på mjölat bord. Kavla ut den tunt och stansa ut en kaka som du provbakar. Låt den svalna så att du ser att den blir riktigt hård. Känns den mjuk, knåda in lite mer mjöl i degen.
2. Stansa ut hjärtan med ett mått och lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 6–8 min.
3. Ta ut pepparkakorna och låt svalna.
Montering av hus: 1. Smält strösockret på medelvärme i en stor stekpanna.
2. Limma först ihop pepparkakorna i 8 lodräta rader om 5 pepparkakor efter varandra. Sätt därefter ihop 4 rader så att de bildar en taksida.
3. Fortsätt med de andra 4 raderna. Framsidan och baksidan limmas som en trekant med hjärtanas spetsar uppåt, lämna ett litet hål på framsidan som blir dörröppning.
Kristyr: 1. Vispa äggvita, florsocker och ättikssprit fluffigt med elvisp.
2. Skeda över kristyren i en spritspåse med tyll och spritsa valfri dekoration. Pudra sedan med florsocker.
125 portioner