Hemköp

Saffranscookies

Recept från Garant. Dessa kakor blir så sega och goda! Smakkombinationen saffran, vit choklad och havssalt - så goda att man vill baka dem året om! Om du inte bakar av alla kakor på en gång så frys in degbollar för att grädda när du vill ha nybakade kakor. 

60 min

Saffranscookies

Ingredienser

  • 150 g
    rörsocker
  • 0.5 g
    saffran
  • 90 g
    strösocker
  • 115 g
    smör, smält
  • 50 g
    mandelmassa, smulad
  • 1 st
    ägg
  • 1 tsk
    vaniljextrakt (eller liknande)
  • 185 g
    vetemjöl
  • 1 tsk
    bakpulver
  • 0.5 tsk
    salt
  • 100 g
    100 g vit bakchoklad, grovt hackad. Spara några större bitar för att toppa kakorna med.
  • 2 nypa
    havssalt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 °C. 

2. Smält smör på medelhög värme. 

3. Mixa rörsockret i en matberedare till ett finkornigt puder för extra bra resultat. 

4. Mortla saffran ihop med en matsked av strösockret och rör sedan ihop med resterande strösocker, rörsocker, smält smör och smulad mandelmassa. 

5. Tillägg ägg och vaniljextrakt och blanda ihop ytterligare. 

6. Sikta ned mjöl, bakpulver och salt i smeten. Vänd ned så att smeten precis går ihop. Blanda sedan i vit choklad. Täck bunken med plastfolie och låt smeten sätta sig i kylen i ca 30 min. 

7. Forma bollar av kakdegen, platta ut något och sprid ut på en plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg dem inte för tätt eftersom de flyter ut något i ugnen. Tryck lätt ned en atörre bit choklad i varje kaka och toppa med havssalt. Om du har en glasskopa så använd den för att få till jämnstora kakor. 

8. Grädda kakorna i ca 12 minuter. Du vill att de precis ska börja bli lite gyllene i kanterna. Tänk på att kakorna stelnar när du tagit ut dem ur ugnen. 

9. Låt kakorna svalna något och njut! 

12 portioner