Ribollita

Recept från GarantVarmt, mustigt och brödigt - är inte det de tre mest ultimata komponenterna i en höstig gryta? Ribollita passar perfekt in på beskrivningen och är dessutom otroligt gott och bra som matlåda!

40 min

Ribollita

Ingredienser

  • 1 st
    gul lök, finhackad
  • 1 st
    stor morot, finhackad
  • 2 stjälkar
    selleristjälkar, finhackade
  • 2 msk
    olja till stekning
  • 0.5 dl
    tomatpuré
  • 3 st
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 nypa
    chiliflakes
  • 1 msk
    timjan (ca 4 kvistar)
  • 25 g
    smör
  • 100 g
    ekologisk hackad grönkål
  • 100 g
    spets- eller vitkål, skuren i strimlor
  • 2 st
    grönsaks- eller kycklingbuljongtärningar + vatten
  • 380 g
    vita bönor
  • 390 g
    krossade tomater
  • 1 msk
    grönsaks- eller kycklingfond
  • 2 dl
    vitt vin
  • 100 g
    Parmigiano Reggiano 30 månader 28%, kant till gryta och ost till topping
  • 4 skivor
    levainrost

Gör så här

1. Fräs lök, morötter och selleri i olja i ca 5 minuter på medelvärme i en gryta. Tillsätt sedan tomatpuré, vitlök, chiliflakes, timjan och en klick smör och låt fräsa i ytterligare ca 5 minuter på något lägre värme. Tillsätt sedan grönkål och vitkål och fräs på i ytterligare ca 5 minuter så att de mjuknar.

2. Tillsätt buljong, krossade tomater, fond och vitt vin och låta koka upp under omrörning. Efter ca 5-10 min adderar du parmesankanten och låter grytan puttra under lock i ca 15 min (ju längre desto mustigare).

3. Medan grytan står och gosar så rostar du brödet i brödrost, panna eller ugn för att sedan skära upp i kuber och fördela i skålarna som det ska ätas på.

4. När grytan har fått puttra på tar du och lyfter ur parmesankanten och rör ned bönorna.

5. Fördela grytan över brödbitarna och hyvla över rikligt med parmesan. Servera gärna med lite extra levainrost med smör och ost! 

4 portioner