Galette med betor, brie och valnötter

Recept från Garant. Upptäck vårt smakrika recept på galette med blandade betor, brie och valnötter. En rustik paj som kombinerar höstens bästa smaker och passar lika bra till vardag som till helgens bjudning. Receptet ger 4–8 pajbitar.

Galette med betor, brie och valnötter

120 min

17 Ingredienser

Ingredienser (4 port)

  • 3.5 dl
    vetemjöl
  • 1 tsk
    salt
  • 120 g
    kallt smör
  • 0.5 dl
    iskallt vatten
  • 1 msk
    äppelcidervinäger

Fyllning

  • 600 g
    rödbetor (blanda med gulbetor och polkabetor om du vill)
  • 2 msk
    olivolja
  • 150 g
    färskost
  • 0.5 dl
    färsk timjan
  • 1 st
    vitlöksklyfta, pressad
  • 1 st
    schalottenlök, skivad
  • 0.5 st
    citron, skalet
  • 100 g
    brieost
  • 2 msk
    honung
  • 2 msk
    balsamvinäger
  • 50 g
    valnötter, grovhackade
  • 1 st
    ägg, uppvispat med lite vatten

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl och salt i en bunke. Skär kallt smör i små tärningar och nyp ihop det med mjölet tills du får en smulig konsistens.

  2. Tillsätt äppelcidervinäger och 0.5 dl iskallt vatten. Blanda ihop snabbt med en gaffel.

  3. Lägg degen på en arbetsyta och arbeta ihop den varsamt, tills den precis går ihop. Tillsätt lite mer vatten om det behövs. Tillsätt lite i taget men tänk på att inte överarbeta degen.

  4. Forma degen till en boll, slå in den i plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst 1–2 timmar. 

  5. Sätt ugnen på 200°C. 

  6. Skala betor, dela dem på mitten och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg betorna i ugnsform och ringla sedan över olivolja och strö på salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 20 minuter, eller tills betorna är mjuka. 

  7. Blanda färskost i en skål med timjan, pressad vitlök, citronskal, salt och peppar.

  8. När degen vilat klart kan du kavla ut den till en rund form, ungefär ½ cm tjock. Bre sedan ut färskostblandningen och lämna en kant runt om.

  9. Fördela ut de rostade betorna på färskosten. Toppa med bitar av brie, skivad schalottenlök, hackade valnötter och timjan. Smaka av med salt och peppar. 

  10. Rör ihop honung och balsamvinäger. Ringla lite över galetten innan gräddning och spara resten till senare. 

  11. Vik in degkanterna mot fyllningen och pensla dem med ett uppvispat ägg blandat med lite vatten. Galetten ska ha en rustik känsla, så det gör inget om den ser ojämn ut. 

  12. Grädda i ugnen i 30-35 minuter, eller tills galetten fått en fin och gyllene färg.

  13. Ta ut galetten och ringla över resten av honungsblandningen. Garnera med färsk timjan och servera.

Vi föreslår dessa varor

Smör Normalsaltat 82% 500g Garant

Smör Normalsaltat 82%

GARANT, 500g

59,95 kr/st

59,95 kr

1 st

Rödbetor Eko Klass 1 600g Garant Eko

Rödbetor Eko Klass 1

GARANT EKO, 600g, Sverige

22,95 kr

1 st

Naturell Färskost 23% 200g Eldorado

Naturell Färskost 23%

ELDORADO, 200g

18,95 kr

1 st

Timjan i Kruka Ekologisk ca180g Garant

Timjan i Kruka Ekologisk

GARANT, ca180g, Sverige

22,95 kr

1 st

Lök Vit Morado Klass 1 60g

Lök Vit Morado Klass 1

60g, Spanien

2 för 24 kr

13,95 kr

1 st

Lök Schalotten Klass 1 250g

Lök Schalotten Klass 1

250g, Frankrike

19,95 kr

1 st

Citron Eko Klass 1 ca120g Garant Eko

Citron Eko Klass 1

GARANT EKO, ca120g, Spanien

2 för 16 kr

8,95 kr

1 st

Brie Vitmögelost 30% 200g Garant

Brie Vitmögelost 30%

GARANT, 200g

29,95 kr/st

32,95 kr

1 st

Valnötter 110g Garant

Valnötter

GARANT, 110g

31,95 kr

1 st

Ägg 6p Frigående Inomhus Medium 6p Garant

Ägg 6p Frigående Inomhus Medium

GARANT, 6p

20,95 kr

1 st

Varor du kan ha hemma

Vetemjöl 2kg Garant

Vetemjöl

GARANT, 2kg

17,95 kr/st

17,95 kr

Fint Salt med Jod 600g Jozo

Fint Salt med Jod

JOZO, 600g

16,95 kr

Äppelcider Vinäger 500ml Garant Eko

Äppelcider Vinäger

GARANT EKO, 500ml

40,50 kr

Olivolja Classico Extra Virgin 750ml Garant

Olivolja Classico Extra Virgin

GARANT, 750ml

105,00 kr

Honung Flytande 350g Garant Eko

Honung Flytande

GARANT EKO, 350g

57,95 kr

Balsamvinäger Från Modena 500ml Garant

Balsamvinäger Från Modena

GARANT, 500ml

45,95 kr