Recept från Garant. Focaccia är ett underbart gott matbröd från Italien vars smaksättning kan varieras i oändlighet. Brödet bakas vanligtvis i en långpanna, men här bakar vi av det i en muffinsform som ger 12 focacciamuffins i perfekt storlek. Servera som tillbehör till pasta, soppa eller grillat. Focacciamuffins är också ett givet bröd att bjuda på buffén.
Portioner: 12
90 min
Toppings
1. Rör ihop vetemjöl, torrjäst, socker och salt i en bunke.
2. Tillsätt vatten och olivolja till bunken och rör ihop till en deg.
3. Använd händerna för att blanda väl och knåda i ett par minuter.
4. Täck bunken med en kökshandduk och låt vila i 20 minuter.
5. Gör en enkel “stretch and fold” genom att ta upp degen från ena sidan och vika den över mitten. Snurra sedan bunken och upprepa tills du har gjort det på fyra sidor av degen.
6. Låt degen vila i ytterligare 20 minuter och upprepa sedan stretch and fold-metoden.
7. Täck bunken ordentligt med plastfolie och ställ i kylen över natten.
8. Ta ut degen dagen efter och lägg på ett mjölat bord. Dela degen i 12 bitar och gör en boll av varje bit genom att vika de åt mitten.
9. Smörj en muffinsplåt med olivolja och placera alla degbollar i hålen. Täck plåten med en kökshandduk och låt jäsa i ca 60 minuter tills alla bollar har dubblat i sin storlek.
10. Sätt ugnen på 230°c.
11. Häll över lite olivolja på varje boll och tryck ner fingrarna för att göra små gropar.
12. Skär soltorkade tomater, kalamataoliver, vitlök och fetaost i små bitar och fördela mellan bollarna. Lägg på små kvistar av rosmarin.
13. Tryck alla toppings djupt ner i degen. Strö över flingsalt och baka i ca 20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg och blivit krispiga på utsidan.
12 portioner