Crispy potatoes i ugn med ost- och brödsmul

Potatisen blir lätt huvudnumret när den får ett täcke av panko eller torrt vitt bröd och Västerbottenost. Salt, krispigt och perfekt comfort food. Det säger bara slurp, sen är det slut.

60 min

Crispy potatoes i ugn med ost- och brödsmul

Ingredienser

  • 1500 g
    potatis (gärna en mjöligare variant)
  • 0.5 tsk
    bikarbonat
  • 2 tsk
    salt
  • 75 g
    smör
  • 1 msk
    olivolja
  • 3 st
    vitlöksklyftor
  • 1 kvist
    rosmarin eller timjan
  • 2 dl
    panko eller rivet ljust bröd (på grova delen av ett rivjärn)
  • 2 dl
    finriven västerbotten eller annan lagrad ost

Gör så här

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Skär potatisen i ca 5 cm stora bitar om de inte är så små att du kan använda dem hela.

3. Koka upp 2 liter vatten i en kastrull, tillsätt salt och bikar- bonat och koka sedan potatisen i ca 10 minuter. Häll av vattnet och låt ånga av.

4. Smält smöret, lägg ner krossad vitlök, örtkvisten och olivolja och låt fräsa tills vitlöken är gyllenbrun.

5. Låt svalna lite och ta sedan upp vitlök och örter och krydda smöret med lite svartpeppar.

6. Sväng runt potatisen i smöret så att alla bitar helt täcks av smör. Häll ut potatisen på en plåt täckt med bakplåtspapper och krydda med ytterligare lite salt och peppar.

7. Rosta i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut plåten och vänd på potatisarna och toppa med panko och slutligen riven ost och låt rosta i ytterligare 20 minuter tills potatisen har fått en gyllenbrun yta och osten smält. Ta ut potatisen och servera genast.

4 portioner