Crème brûlée med rabarberkompott

Recept från Garant. Crème brûlée är mångas favorit till efterätt, hur trevligt är det inte då med en stor crème brûlée som alla delar på? Den syrliga rabarberkompotten lämpar sig utmärkt till den söta krämen och den knäckiga ytan. Du sparar dessutom både disk och tid genom att göra allt i en stor form.

210 min

Crème brûlée med rabarberkompott

Ingredienser

Rabarberkompott

  • 450 g
    rabarber
  • 2.25 dl
    socker (0,75 dl till rabarbern + 1,5 dl till crème brûléen)
  • 0.25 st
    citronskal
  • 1 msk
    majsstärkelse
  • 2 msk
    vatten

Crème brûlée

  • 1 st
    vaniljstång
  • 5 dl
    vispgrädde
  • 1.5 dl
    mjölk
  • 7 st
    äggulor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader. 

  2. Börja med att göra rabarberkompott genom att koka ihop frysta rabarber med 0,75 dl strösocker och rivet citronskal i en kastrull. Koka försiktigt tills rabarbern är mjuk.

  3. Rör ihop majsstärkelse och vatten i en liten skål och rör ner i kastrullen. Låt koka ihop i ca 4 minuter och rör om under tiden.

  4. Bre ut rabarberkompotten i botten av en pajform, ca 20 cm i diameter. Ställ undan i kylen för att svalna.

  5. Skär ett snitt längs med vaniljstången och skrapa ur fröna.

  6. Häll grädde, mjölk, vaniljfrön och stång i en kastrull och låt koka upp. Ta av från värmen och låt svalna. Ta ut vaniljstången.

  7. Ta fram en bunke och vispa ihop äggulor och 1,5 dl socker med en ballongvisp. Häll i gräddblandningen samtidigt som du vispar.

  8. Koka upp vatten till ett vattenbad.

  9. Häll fyllningen i formen över den kylda rabarberkompotten. Ställ sedan formen i en djup långpanna och häll varmt vatten runt om. Vattnet ska räcka upp till halva formen.

  10. Grädda crème brûléen i mitten av ugnen i ca 45 minuter eller tills fyllningen har satt sig.

  11. Låt svalna i rumstemperatur i minst 2 timmar. Den kan även stå i kylen över natten.

  12. Avsluta med att strösocker över hela crème brûléen och bränn av med en brännare.

8 portioner