Chili con carne med cornbread

En stor gryta chili är gott för både barn och vuxna, och perfekt vintermat.

50 min

Chili con carne med cornbread

Ingredienser

CHILI CON CARNE

  • 1 st
    stor gul lök, hackad
  • 2 st
    vitlöksklyftor, hackade
  • 2 st
    paprikor i olika färger, grovhackade
  • 500 g
    nötfärs, eller annan färs, t ex fläsk-, fågel- eller vegofärs
  • 1 msk
    smör eller rapsolja
  • 2 msk
    malen spiskummin
  • 0.5 tsk
    chiliflakes
  • 0.5 tsk
    malen chipotlepeppar eller paste
  • 1 tsk
    malen kanel
  • 3 msk
    tomatpuré
  • 500 g
    krossade tomater
  • 2 dl
    vatten
  • 2 msk
    koncentrerad köttfond
  • 380 g
    svarta bönor
  • 380 g
    kidneybönor
  • 1 nypa
    strösocker
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

TOPPING

  • 2 dl
    crème fraiche
  • 2 dl
    riven valfri ost
  • 1 kruka
    färsk koriander, plockad

CORN BREAD

  • 5 dl
    mjölk
  • 2.5 dl
    polenta
  • 2 msk
    smör
  • 1 tsk
    salt
  • 1 msk
    strösocker
  • 2 st
    ägg, gulor och vitor separerade
  • 150 g
    majskorn
  • 0.5 msk
    hackad grön chili i burk

Gör så här

1. CHILI CON CARNE: Fräs lök, vitlök och paprika lätt. Ta upp och lägg åt sidan.

2. Bryn färsen i lite smör eller olja tillsammans med alla kryddorna så det får lite färg.

3. Lägg lök- och paprikablandningen och köttfärsen i en gryta.

4. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med någon minut.

5. Häll i tomatkross samt vatten och fond och låt det sjuda ihop ca 10 minuter tills det tjocknar lite.

6. Skölj bönorna och tillsätt dem och låt allt bli varmt igen.

7. Runda av med en nypa socker och smaka av med salt och peppar.

8. Servera med toppingarna och cornbread.

9. CORN BREAD: Sätt ugnen på 200 grader.

10. Blanda mjölk och polenta i en kastrull och sjud tills det tjocknar.

11. Rör i smör, salt och socker och häll blandningen i en skål för att svalna till rumstemperatur.

12. Rör i äggulorna, majskornen och den gröna chilin.

13. Vispa upp vitorna till ett fast skum och vänd i det försiktigt.

14. Häll smeten i en rund smord form eller ugnsfast stekpanna.

15. Grädda i ugnen i cirka 25 minuter tills en baksticka är torr när du sticker i brödet.

16. Serveras nybakat.

6 portioner