Grundreceptet på brunsås gör du på en roux av smör och mjöl. Sedan tillsätter du fond för en mustig smak, grädde för krämighet, och du är klar!
Vispa mycket när du tillsätter de olika delarna för att undvika klumpar, och fortsätt att röra om din brunsås när den kokar upp och sjudar för att mjölet inte ska brännas fast i botten av kastrullen.
Brunsås är såklart ett måste till köttbullar tillsammans med lingonsylt och potatis, men är även himla god till annan husmanskost som olika biffar, stekar, kåldolmar eller stekt eller ugnsbakad kycklingfilé. Variera brunsåsen med tillbehören, eller med lite stekta champinjoner eller stekt lök direkt in i såsen.
10 min
8 ingredienser
Köpklart recept för totalt
32,95 kr
2 msk
smör
2 msk
vetemjöl
3 dl
vatten
2 msk
oxfond
1 dl
vispgrädde
0.5 msk
kinesisk soja
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
Allergiinformation
gluten, mjölkprotein, laktos och soja
2 msk
smör
2 msk
vetemjöl
3 dl
vatten
2 msk
oxfond
1 dl
vispgrädde
0.5 msk
kinesisk soja
1 nypa
salt
1 nypa
peppar
Allergiinformation
gluten, mjölkprotein, laktos och soja
Tips! Både soja och fond har ganska mycket sälta, så smaka av din brunsås ordentligt innan du tillsätter extra salt och peppar i slutet. När man lyckas få till den rätta balansen – perfektion!
Köpklart recept för totalt
32,95 kr
Köpklart recept för
32,95 kr