Brunsås – grundrecept

Grundreceptet på brunsås gör du på en roux av smör och mjöl. Sedan tillsätter du fond för en mustig smak, grädde för krämighet, och du är klar!

Vispa mycket när du tillsätter de olika delarna för att undvika klumpar, och fortsätt att röra om din brunsås när den kokar upp och sjudar för att mjölet inte ska brännas fast i botten av kastrullen. 

Brunsås är såklart ett måste till köttbullar tillsammans med lingonsylt och potatis, men är även himla god till annan husmanskost som olika biffar, stekar, kåldolmar eller stekt eller ugnsbakad kycklingfilé. Variera brunsåsen med tillbehören, eller med lite stekta champinjoner eller stekt lök direkt in i såsen.

10 min

8 ingredienser


Köpklart recept för totalt

32,95 kr

Brunsås – grundrecept
  • 2 msk

    smör

  • 2 msk

    vetemjöl

  • 3 dl

    vatten

  • 2 msk

    oxfond

  • 1 dl

    vispgrädde

  • 0.5 msk

    kinesisk soja

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    peppar

Allergiinformation

gluten, mjölkprotein, laktos och soja

Ingredienser

  • 2 msk

    smör

  • 2 msk

    vetemjöl

  • 3 dl

    vatten

  • 2 msk

    oxfond

  • 1 dl

    vispgrädde

  • 0.5 msk

    kinesisk soja

  • 1 nypa

    salt

  • 1 nypa

    peppar

Allergiinformation

gluten, mjölkprotein, laktos och soja

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under omrörning. Värm tills redningen är ljusbrun.
  2. Tillsätt vatten, fond, grädde och soja.
  3. Koka upp under omrörning och låt sjuda ca 5 minuter.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Tips! Både soja och fond har ganska mycket sälta, så smaka av din brunsås ordentligt innan du tillsätter extra salt och peppar i slutet. När man lyckas få till den rätta balansen – perfektion!



Inköpslista


Vi föreslår dessa varor

Varor du kan ha hemma


Köpklart recept för totalt

32,95 kr

Köpklart recept för

32,95 kr