Beluga bourguignon

Recept från GarantEn tidlös favorit i vegetarisk tappning! Ett långkok som får puttra på spisen med linser, svamp och rödbetor som serveras med rostad potatis, gemsallad och inlagd syltlök. 

60 min

Beluga bourguignon

Ingredienser

  • 0.5 dl
    tomatpuré
  • 1 msk
    olja
  • 1 st
    lök, finhackad
  • 1 tsk
    torkad timjan
  • 2 st
    morötter, grovhackade
  • 4 dl
    vatten (till blötläggning)
  • 20 g
    torkad svamp
  • 25 g
    smör
  • 3 st
    vitlöksklyfta, finhackade
  • 2 dl
    belugalinser, torkade
  • 2 dl
    matlagningsvin
  • 3 msk
    tamarisoja
  • 2 msk
    dijonsenap
  • 1 msk
    flytande honung
  • 2 st
    torkade lagerblad
  • 1.5 msk
    fond
  • 900 g
    potatis
  • 5 st
    rödbeta, skalade och skurna i fjärdedelar
  • 1.5 msk
    olivolja
  • 5 nypor
    flingsalt
  • 2 st
    gemsalladhuvuden
  • 1 burk
    inlagd syltlök

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 °C, över- och undervärme.

  2. Blötlägg svampen i vattnet.

  3. Hetta upp smör och olja i en gryta och tillsätt gul lök, låt fräsa på och karamelliseras i ca 3 minuter. Sänk värmen något och tillsätt tomatpuré, timjan, morot och vitlök, låt fräsa i ytterligare 5 minuter.

  4. Tillsätt belugalinser, svamp + blötläggningsvatten, matlagningsvin, tamari, dijonsenap, honung, lagerblad och fond. Rör om och låt puttra under lock i medan du förbereder potatisen och betorna. Kom ihåg att smaka av under tiden.

  5. Täck en plåt med bakplåtspapper och lägg potatis på ena hälften av plåten och betor på den andra. Ringla över olivolja och sprinkla över salt och peppar. Baka i mitten av ugnen i 30-40 minuter.

  6. När potatisen är gyllene, betorna fått karaktär och grytan doftar ljuvligt har det blivit dags för servering. Rör ned betorna i grytan och servera med potatis, gemsallad och syltlök.

4 portioner