Ungerska langos

Nu blir det friterat! Men lugn, det är enklare än du tror att fritera langos. Särskilt när Zeina Mourtada står för receptet. Toppa med vad du vill, ät och njut! Här har Zeina penslat langosen med vitlöksolja och toppat med gräddfil, riven ost och hackad dill. Gott!

60 min

Ungerska langos

Ingredienser

  • 25 g
    färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
  • 2 dl
    ljummen mjölk
  • 1 tsk
    salt
  • 2 st
    mellanstora kokta potatisar
  • 6.5 dl
    vetemjöl
  • 1 dl
    rapsolja till fritering

TILL SERVERING

  • 1 kruka
    hackad dill
  • 3.5 msk
    olivolja
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • 2 dl
    gräddfil
  • 1 nypa
    salt
  • 1 dl
    riven ost

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i mjölken.

2. Tillsätt salt, mosad potatis och mjöl och knåda degen smidig.

3. Täck bunken med plast och låt jäsa i ca 45 min.

4. Blanda ihop olivolja och riven vitlök. Ställ åt sidan.

5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 12 bitar.

6. Forma till bollar och kavla till runda bröd.

7. Hetta upp olja i en stekpanna eller kastrull till 180°C.

8. Fritera bröden ett i taget tills de blir gyllene, ca 2 minuter på varje sida.

9. Låt rinna av på ett hushållspapper.

10. Pensla vitlöksolja på bröden och bred gräddfil över och toppa med riven ost och hackad dill. Servera och njut!

12 portioner