Libanesisk potatis i ugnen

Batata Harra är ett perfekt tillbehör till allting grillat, och sköter sig själv i ugnen medan du pillar med resten av middagen. Zeina Mourtada står bakom denna vardagsräddare.

40 min

Libanesisk potatis i ugnen

Ingredienser

  • 1 kg
    fast potatis, mellanstora, med skalen kvar
  • 4 st
    hackade vitlöksklyftor
  • 2.5 st
    färska hackade chili (justera hetta efter smak)
  • 1 kruka
    färsk koriander (ca 1 dl hackad)
  • 1 st
    citron
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar
  • 1 msk
    neutral olja till stekning (tex rapsolja)

Gör så här

1. Dela potatisarna i halvor. Lägg dem i en gryta, täck med vatten, tillsätt 1 tsk salt och koka upp. Låt koka tills de mjuknar, ca 10-12 min. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ca 10 minuter. De ska torka helt, så de blir krispiga och goda.

2. Värm ugnen till 225°C.

3. Hetta upp olja i en stekpanna, fräs vitlök och chili under omrörning. Bränn inte vitlöken, den ska mjukna och bli glansig. Vänd sedan i koriandern och stek lite till. Vänd i potatisen och blanda.

4. Lägg potatisarna i en rymlig ugnsform. Pressa juiceen från citronen över potatisarna, krydda med salt och peppar. Ringla lite olja över och blanda allting. Tillaga mitt i ugnen tills potatisen får en fin krispig yta och mjuknar i mitten, ca 15 min.

4 portioner