Ghanesisk böngryta med matbanan

Gott, enkelt och roligt med friterad matbanan till vardagsgrytan Red Red från Ghana. Perfekt recept när man vill utöka bönrepertoaren! Zeina Mourtada står för receptet. 

30 min

Ghanesisk böngryta med matbanan

Ingredienser

  • 0.5 dl
    rapsolja
  • 1 st
    skivad gul lök
  • 3 st
    rivna vitlöksklyftor
  • 1 msk
    riven ingefära
  • 2 tsk
    paprikapulver
  • 1 msk
    tomatpuré
  • 400 g
    krossade tomater
  • 1 msk
    misopasta
  • 1 st
    hackad chili eller 2 tsk torkade chiliflakes
  • 2 dl
    vatten
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar
  • 380 g
    kidneybönor (eller annan favoritböna)
  • 2 st
    kokbananer (plaintain) (ej tillgängligt online)
  • 1.5 dl
    olja till fritering

Gör så här

1. Hetta upp olja i en panna och stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök, ingefära, paprikapulver och stek långsamt på medelhögvärme i ca 4 min. Vänd i tomatpuré och stek nån minut till.

2. Tillsätt krossade tomater, misopasta, chili, vatten, salt och peppar. Koka upp och sänk sedan värmen. Tillsätt bönorna och låt grytan koka under lock i ca 15 min. Späd med vätska om det behövs, och smaka av med salt & peppar.

3. Skala och skär kokbananerna i skivor. Hetta upp olja till 180°C och fritera bananerna gyllene, ca 2 min på varje sida. Låt rinna av på papper. Strö lite salt på.

4. Servera grytan med friterad kokbanan och ris.

4 portioner