Hemköp

Brasiliansk morotskaka med choklad

Den här saftiga morotskakan når nästan tårt-höjder tack vare sitt lyxiga chokladtäcke! Perfekt en dag när det behövs lite uppmuntran. Receptet står Zeina Mourtada för.

60 min

Brasiliansk morotskaka med choklad

Ingredienser

  • 400 g
    rivna morötter
  • 125 g
    smält smör (samt extra till formen)
  • 3 dl
    socker
  • 4 st
    ägg
  • 5 dl
    vetemjöl (samt extra till formen)
  • 2 tsk
    bakpulver
  • 2 tsk
    vaniljsocker

TOPPING

  • 150 g
    mörk choklad
  • 50 g
    smör
  • 1 tsk
    honung

Gör så här

1. Värm ugnen till 180°C.

2. Smörj en sockerkaksform med smör, mjöla sedan formen.

3. Lägg rivna morötter, smält smör, socker och ägg i en mixer. Kör några varv tills du får en slät smet.

4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Häll smeten från mixern i en annan bunke, och sikta ner mjölblandningen i smeten. Vispa smeten slät med en handvisp. Häll smeten i sockerkaksformen. Grädda mitt i ugnen tills kakan är helt genomgräddad, ca 45 min.

5. Ta ut kakan från ugnen, och låt den svalna lite i formen innan du vänder den på ett fat. Låt sedan kakan kallna helt.

6. Lägg grovhackad choklad, smör och honung i en kastrull. Smält under omrörning på medelhög värme. Låt chokladsåsen svalna lite, ringla sedan på kakan.

12 portioner

Hemköp chat icon