Systrarna Eisenman bjuder på en underbar twist av den klassiska skinkmackan till advent. Det här receptet låter dig komponera smörgåsen med nybakade tekakor som smakar vörtbröd. Extra gott blir det med systrarna Eisenmans recept på senap, men du kan självklart ta en genväg med vanlig färdig senap.
30 min
VÖRTBRÖDSTEKAKOR
HEMGJORD JULSENAP
PÅLÄGG
1. HEMGJORD JULSENAP: Blanda senapsfrön, vatten och ättiksprit i en glasburk. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 dagar.
2. Blanda med salt och honung och mixa i matberedare eller med stavmixer tills fröna har krossats. Fortsätt mixa och tillsätt oljan. Häll upp i en ren burk och förslut med lock. Låt stå i kylen i 2–3 dagar före servering.
3. VÖRTBRÖDSTEKAKOR: Lägg smält smör, porter och julmust i en kastrull och värm till 37°. Smula jästen i en bunke. Häll ner degspadet, rör tills jästen har lösts upp och tillsätt sirap, honung, salt, kryddor och nästan all rågsikt, (spara lite). Arbeta degen smidig. Knådar man för hand måste man göra det i minst 10 minuter. Tillsätt resten av mjölet vid behov. Strö lite mjöl över degen, täck med bakduk och låt jäsa i ca 1 timme.
4. Sätt ugnen på 200°. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela i 12 bitar. Kavla ut varje del till en avlång kaka. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, nagga med en gaffel och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
5. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
6. Komponera slutligen din skinkmacka med vörtbrödet, senapen och toppa med färdigskuren julskinka. Toppa med granatäpplekärnor och grönkål för extra smak.
Tips! Vill du göra rätten vego? Byt ut skinkan till Pärsons griljerade julskivor!
12 portioner