Veganskt viltskav med vitkål

Receptet är framtaget av Gustav ”Jävligt gott” Johansson för den växtbaserade produkten Cashewmeetly, gjord på cashewäpple!

60 min

Veganskt viltskav med vitkål

Ingredienser

  • 150 g
    vitkål
  • 1 st
    gul lök
  • 100 g
    torkad cashewmeetly
  • 8 st
    torkade enbär
  • 1.5 tsk
    torkad timjan
  • 1 tsk
    sojasås
  • 1 msk
    svampfond
  • 1 tsk
    liquid smoke
  • 4 dl
    havregrädde
  • 1 dl
    frysta lingon
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 1 knippe
    färsk timjan till servering

POTATISMOS

  • 500 g
    mjölig potatis
  • 100 g
    margarin
  • 1.5 dl
    havregrädde
  • 2 dl
    havredryck
  • 1.5 krm
    riven muskot
  • 1 nypa
    salt efter smak
  • 1 nypa
    vitpeppar efter smak
  • 1 msk
    kallpressad raps eller olivolja för smak

Gör så här

Rökig viltskav med vitkål och cashewmeetly

1. Börja med att koka ditt cashewkött i saltat vatten i ca 45 minuter så det ökar i storlek och blir mjukare.

2. Skala och strimla löken. Skölj och strimla vitkålen och skär cashewköttet i grova strimor. Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och stek i ca 10 minuter tills vitkålen och löken mjuknat och allt börjar ta färg.

3. Slå i lätt krossade enbär, timjan och rökarom och stek i 1-2 minuter till.

4. Häll i havregrädde, sojasås och svampfond och låt koka i 10 minuter så alla smaker går ihop.

5. Avsluta med att smaka av med salt och peppar och att röra ner frysta lingon. Servera med potatismos!

Potatismos

1. Skala och tärna potatisen och koka mjuk i rikligt med saltat vatten.

2. Häll av vattnet från potatisen och låt ånga en liten stund. Låt margarinet smälta över den varma potatisen och häll ner havregrädden, muskoten, salt och peppar. Mosa potatisen därefter med en potatisstöt eller slev. Bearbeta inte för mycket.

4 portioner