Viltgryta med rotfrukter & kikärter

Recept från Markiz Tainton i samarbete med Hemköp.

60 min

Viltgryta med rotfrukter & kikärter

Ingredienser

  • 1 kg
    älgkött eller nötkött, tärnat
  • 3 msk
    matolja
  • 4 st
    gula lökar, klyftade
  • 3 st
    vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 tsk
    kanel
  • 1 tsk
    kryddpeppar
  • 2 tsk
    paprikapulver
  • 2 tsk
    spiskummin, malen
  • 5 dl
    vatten
  • 2 st
    köttbuljongtärningar
  • 1 knippe
    persilja
  • 1 knippe
    koriander
  • 4 st
    morötter, grovtärnade, ca 300 g
  • 200 g
    rotselleri, liten och grovtärnad, ca 200 g
  • 380 g
    kikärtor, kokta
  • 1 kruka
    persilja till garnering

Gör så här

1. Bryn köttet i olja, tillsätt lök, vitlök och torra kryddor, rör om och låt steka i 5 minuter. Tillsätt vatten och buljongtärningar så att det täcker köttet.

2. Knyt ihop persilja och koriander och lägg ned i grytan och låt köttet koka på medelvärme under lock ca 50 minuter.

3. Tillsätt morötter, rotselleri och kikärter. Låt småkoka cirka 20 minuter. Ta bort locket och koka ytterligare 5–10 minuter.

Gott till: Servera med bulgur, couscous eller ris och toppa med persilja.

’’En gryta rymmer mycket smak. Passa på att slänga i dom där grönsakerna eller rotfrukterna som ligger i kylen. Perfekt om du vill minska svinnet.’’

4 portioner