En riktigt praktfull, saftig och härlig sommartårta – som påminner om engelska trädgårdar – med smak av syrliga röda bär, lemon curd och krämig färskostgrädde. De äggrika bottnarna håller tårtan stadig och saftig länge.
75 min
SPONGE CAKE
FYLLNING OCH TOPPING
1. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ner bakplåtspapper i två runda springformar, ca 18 cm i diameter.
2. Vispa smör och socker fluffigt. Knäck ner ett ägg i taget och vispa till en riktigt fluffig smet. Blanda mjöl, bakpulver, äkta vanilj och salt i en separat skål. Häll ner i smeten och vänd snabbt runt. Det ska vara en hård smet, men om den är för hård kan man droppa ner några droppar mjölk.
3. Klicka ner smeten i formarna, lika mycket i varje, och släta ut lite på toppen. Grädda i mitten av ugnen i ca 25–30 minuter eller precis till sockerkakorna blivit genomgräddade och ljust gyllene. Testa med en sticka så att det inte fastnar smet när du drar ut. Låt svalna på galler med den platta sidan nedåt.
4. Halvera bottnarna genom att dela dem till halva tjockleken så det blir fyra stycken. Vispa grädde, philadelphiaost och flor-socker fluffigt och hårt. Varva grädde, lemon curd och hallon på varje botten och toppa med en härlig mängd bär och några kvistar mynta.
Tips! Generöst med ägg i botten gör att tårtan smakar gott länge, så om det mot förmodan är något över på midsommardagen — låt väl smaka.
8 portioner