Middag för hela familjen med älskade hamburgare och guacamole – saftiga, mättande och helt veganska. Recept från Gustav @javligtgott Johansson i samarbete med Hemköp.
60 min
GUACAMOLE
TILL SERVERING
1. Tina vegofärsen på ett fat i cirka 30 minuter, men vänta inte längre än så (den ska inte få rumstemperatur). Gör under tiden guacamolen genom att:
2. Finhacka koriander, lök och jalapeño. Mortla till en kryddpasta, tillsätt avokado och mortla den också, vänd ner tomater och salt. Blanda väl och ställ undan.
3. Blanda den tinade färsen väl med övriga burgaringredienser. Smaka av med soja, peppar och eventuellt mer kryddor.
4. Forma 10 stora eller 20 mindre burgare. Stek i rapsolja på medelhög värme i 3-6 minuter tills de är fasta när du trycker på dem.
5. Lägg en skiva ost på varje burgare när de precis är klara. Lägg ett lock över stekpannan så att osten hinner smälta lite.
6. Rosta bröden i stekpanna eller i ugn. Bygg varje burgare med en klick majonnäs i botten, sedan ett salladsblad, några skivor lök, skivad jalapeño och en skiva tomat. Lägg sedan på burgaren med ost och toppa med guacamole.
Formbar färs – så funkar det
Formbar färs är vanlig vegofärs, oftast av soja eller ärta, som innehåller ett bindmedel som gör att den håller ihop när den värms upp. Den finns både som fryst och färsk, och de fungerar likadant. Det är bara att smaksätta färsen och forma till vad du vill och därefter steka, grilla eller ugnsbaka. Bindmedlet i färsen gillar dock inte att värmas upp till rumstemperatur, då kan det sluta verka. Håll därför färsen alltid kylskåpskall innan den ska stekas. Tinar på ca 30 minuter i rumstemperatur.
10 portioner