Klassisk västerbottenpaj

En klassiker, är en klassiker av en anledning. Recept på klassisk västerbottenpaj som gör sig lika bra som tillbehör för kräftskivan som för påsk och midsommar.

90 min

Klassisk västerbottenpaj

Ingredienser

PAJDEG

  • 100 g
    smör
  • 1.5 dl
    vetemjöl
  • 2 msk
    kallt vatten

FYLLNING

  • 200 g
    västerbottensost
  • 2 st
    ägg
  • 2 dl
    mjölk
  • 1 krm
    salt
  • 1 krm
    peppar

GARNERING

  • 1 knippe
    basilika

Gör så här

1. Börja med att värma ugnen till 200°C.

2. PAJDEG: Blanda smör och mjöl till en smulig massa. (Du kan också använda dig av en matberedare.)

3. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en deg.

4. Tryck ut degen i en pajform och ställ den i kylen i en halvtimme.

5. Fortsätt genom att nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda det mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna.

6. Lägg ut västerbottensosten i det nygräddade pajskalet. Se till att osten täcker hela formen.

7. Blanda äggen, mjölken, salt & peppar och häll blandningen över osten. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter.

8. Garnera pajen med färska örter (tex mynta eller basilika).

4 portioner