Hemköp

Vårrullar i rispapper

Vietnamesiska vårrullar är den perfekta bufférätten. De här rullarna gör du med sesampanerad tofu, avokado, persika & het chilidipp.

35 min

Vårrullar i rispapper

Ingredienser

VÅRRULLAR

  • 25 st
    rispapper
  • 2 st
    morötter
  • 2 st
    mogna avokado
  • 2 st
    persikor
  • 0.125 st
    huvud lila spetskål eller rödkål
  • 1 msk
    japansk soja
  • 0.5 st
    lime, skal och saft
  • 2 krm
    salt
  • 1 kruka
    koriander

MARINERAD TOFU

  • 270 g
    tofu
  • 1 msk
    fisksås
  • 1 msk
    japansk soja
  • 0.5 tsk
    chiliflakes
  • 1 msk
    riven ingefära
  • 4 msk
    sesamfrön, gärna blandade svarta och vita
  • 1 msk
    sesamolja

CHILIDRESSING

  • 0.5 dl
    fisksås
  • 0.5 dl
    risvinsvinäger
  • 0.5 dl
    farinsocker
  • 1 dl
    vatten
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • 2 krm
    chiliflakes
  • 1 st
    lime (ca. 2 msk saft från.)

Gör så här

1. Låt tofun rinna av och lägg den i press i en ren kökshandduk i 10–15 min. Dela tofun i tunna strimlor ca 5x5 mm tunna. Blanda samman ingredienserna till marinaden utom sesamfrön och sesamolja och lägg tofun i den. Låt stå medan du förbereder resten.

2. Mät upp fisksås, risvinäger, farinsocker, vatten i en kastrull. Skala och riv ner vitlöken, koka upp och låt puttra på svag värme under omrörning tills sockret smält. Höj värmen lite och låt koka 8–10 minuter tills såsen reducerat och blivit till en sirap. Tillsätt chiliflake och limesaft, rör om och ställ åt sidan för att kallna helt.

3. Skala och skiva morötter och avokado i tändstickstunna strimlor. Strimla även persikan lika tunt. Riv kålen fint på en mandolin och lägg den i en skål tillsammans med soja, lime och salt och massera runt en stund så att allt verkligen täcks och kålen mjuknat.

4. Häll av marinaden från tofun och rulla den i sesamfrön. Stek den gyllene runtom i sesamolja i en nonstickpanna på medelhög värme. Lyft av och låt svalna.

5. Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Håll det varmt. Sänk ner ett rispappersark och håll det i vattnet 10 sekunder. Lyft upp, skölj av under kallt rinnande vatten och lägg arket på en ren kökshandduk. Gör små buketter av alla grönsakerna och lägg dem i mitten av rispappret. Toppa med den marinerade tofun och koriander och vik ihop till en rulle. Fortsätt likadant tills ingredienserna tar slut. Servera rullarna tillsammans med dippsåsen på ett vackert fat.

4 portioner

Hemköp chat icon