Ugnsrostade kronärtskockor med zhug-dipp

Inled en fin kväll med en sällskaplig mingelrätt. Kronärtskocksblad doppas i zhug, en sås med spännande smaker. 

60 min

Ugnsrostade kronärtskockor med zhug-dipp

Ingredienser

Kronärtskockor

  • 4 st
    mindre kronärtskockor
  • 1 dl
    olivolja (2 msk till kronärtskockorna + 0,75 dl till dippen)
  • 3 st
    vitlöksklyftor (1 klyfta till kronärtskockorna + 2 klyftor till dippen)
  • 1 st
    citron (zest från 0,5 citron till kronärtskockorna + 2 msk citronsaft till dippen)
  • 25 g
    smör
  • 1 nypa
    flingsalt
  • 1 st
    jalapeñochili
  • 2 kruka
    persilja
  • 25 g
    koriander
  • 1 tsk
    flytande honung
  • 1 tsk
    spiskummin
  • 1 tsk
    kardemumma
  • 1 nypa
    salt

Gör så här

Kronärtskockor:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär av stammen och ansa ca 2 cm av toppen på varje kronärtskocka. Plocka bort de yttersta bladlagren. Halvera kronärtskockorna och lägg i en ugnsform.
3. Blanda olja, vitlök och citronzest och ringla detta över kronärtskockorna.
4. Skär smör i bitar och lägg i formen.
5. Rosta i ugn i ca 40 min eller tills bladen släpper. Vänd efter halva tiden. Toppa med flingsalt.
 

Zhug-dipp:

1. Kärna ur och halvera chilin. Skala vitlöken.
2. Mixa alla ingredienser förutom oljan i en mixer.
3. Häll sedan i oljan långsamt och mixa samtidigt.
4. Salta efter smak.
5. Häll upp i en skål eller kanna.
6. Förse varje gäst med en assiett med zhug att doppa kronärtskocksblad i.

4 portioner