Rimmad torsk i utsökt sällskap är en väldigt god tanke när det drar ihop sig till nyårsmeny. Här med både brynt sojasmör och en picklad rättika.
45 min
Potatis- och jordärtskockspuré
Brynt sojasmör
Sesamspenat
Picklad rättika
1. Rimmad torsk: Blanda salt och socker med vattnet och rör om så att det löser sig. Lägg fisken i saltlagen, låt den ligga 1 tim.
2. Picklad rättika: Koka upp ingredienserna till lagen, rör om och låt sedan svalna. Hyvla rättikan tunt på en mandolin och lägg ner remsorna i lagen. Ställ kallt i minst 30 minuter.
3. Potatis- och jordärtskockspuré: Skala jordärtskockor och potatis, dela dem så att det blir lika stora bitar. Lägg dem i en kastrull och koka mjuka i saltat vatten. Häll av och tillsätt smör och vispgrädde. Mosa och vispa till en puré. Smaka av med citronskal, salt och nymalen svartpeppar.
4. Brynt sojasmör: Smält smöret på medelhög värme och låt det puttra tills det tystnar och får en gyllene färg. Addera soja.
5. Sesamspenat: Stek spenaten i sesamoljan på medelvärme tills den mjuknar. Håll varm.
6. Ta upp fisken och klappa den torr med hushållspapper. Stek gyllene i smör på båda sidor tills innertemperaturen når 52°C. Lägg upp på tallrikar med puré, spenat, det brynta smöret och rättikan. Toppa med sesamfrön och späda blad, t.ex. machésallad. Gott nytt år!
4 portioner