Rimmad torsk med potatis- och jordärtskockspuré, brynt sojasmör, sesamspenat och picklad rättika

Rimmad torsk i utsökt sällskap är en väldigt god tanke när det drar ihop sig till nyårsmeny. Här med både brynt sojasmör och en picklad rättika. 

45 min

Rimmad torsk med potatis- och jordärtskockspuré, brynt sojasmör, sesamspenat och picklad rättika

Ingredienser

  • 4 st
    torskrygg
  • 1.5 msk
    salt
  • 1 dl
    strösocker (2 tsk till torskryggen + 0,5 dl till rättikslagen)
  • 5 dl
    vatten

Potatis- och jordärtskockspuré

  • 400 g
    potatis
  • 200 g
    jordärtskocka
  • 80 g
    smör (30 g till purén + 50 g till brynt sojasmöret)
  • 1.5 dl
    vispgrädde
  • 1 tsk
    finrivet citronskal

Brynt sojasmör

  • 1 msk
    japansk soja

Sesamspenat

  • 200 g
    bladspenat
  • 2 msk
    sesamolja

Picklad rättika

  • 10 cm
    rättika
  • 0.5 dl
    ättika
  • 1 dl
    vatten

Gör så här

1. Rimmad torsk: Blanda salt och socker med vattnet och rör om så att det löser sig. Lägg fisken i saltlagen, låt den ligga 1 tim.
2. Picklad rättika: Koka upp ingredienserna till lagen, rör om och låt sedan svalna. Hyvla rättikan tunt på en mandolin och lägg ner remsorna i lagen. Ställ kallt i minst 30 minuter.
3. Potatis- och jordärtskockspuré: Skala jordärtskockor och potatis, dela dem så att det blir lika stora bitar. Lägg dem i en kastrull och koka mjuka i saltat vatten. Häll av och tillsätt smör och vispgrädde. Mosa och vispa till en puré. Smaka av med citronskal, salt och nymalen svartpeppar.
4. Brynt sojasmör: Smält smöret på medelhög värme och låt det puttra tills det tystnar och får en gyllene färg. Addera soja.
5. Sesamspenat: Stek spenaten i sesamoljan på medelvärme tills den mjuknar. Håll varm. 
6. Ta upp fisken och klappa den torr med hushållspapper. Stek gyllene i smör på båda sidor tills innertemperaturen når 52°C. Lägg upp på tallrikar med puré, spenat, det brynta smöret och rättikan. Toppa med sesamfrön och späda blad, t.ex. machésallad. Gott nytt år!

4 portioner