Tarte tatin på jordärtskocka och getost

Jordärtskocka passar utmärkt i denna franska klassiker, och smakar ljuvligt tillsammans med getost, timjanoch honung. Dessutom är den riktigt enkel att sno ihop med färdig smördeg!

60 min

Tarte tatin på jordärtskocka och getost

Ingredienser

  • 600 g
    jordärtskockor
  • 1 msk
    olivolja
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    nymalen svartpeppar
  • 50 g
    smör
  • 1 msk
    strösocker
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • 5 kvistar
    färsk timjan

TARTE TATIN

  • 250 g
    kyld smördeg på rulle
  • 150 g
    getost utan skal
  • 1 msk
    honung
  • 1 knippe
    färsk timjan
  • 1 nypa
    flingsalt
  • 1 nypa
    nymalen svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba jordärtskockorna ordentligt med borste. Halvera och lägg i en ugnsfast form, ringla över olivolja och strö över flingsalt och nymalen svart- peppar. Rosta i mitten av ugnen tills de mjuknat, ca 15–20 minuter.

2. Smält smör i en ugnsfast stekpanna, ca 28 cm i diameter. Skala och lägg ner vitlöksklyftan tillsammans med några kvistar timjan. Strö över socker och värm en stund tills sockret börjar karamelliseras. Lägg ner jordärtskockorna och fräs tills de får en fin yta.

3. Rulla ut smördegen och skär ut den till en cirkel som mäter 1 cm större än stekpannan i omkrets. Lägg degen över jordärtskockorna och vik ner kanterna runt jordärtskockorna. Skär ett litet kryss i mitten av degen så att ångan kan komma ut. Ställ stekpannan i ugnen och grädda i ca 20 minuter tills smördegen är frasig och gyllenbrun.

4. Ta ut stekpannan ur ugnen, vänta några minuter och vänd sedan upp pajen på ett stort fat.

5. Fördela getosten över pajen. Ringla över lite honung och toppa med färsk timjan. Avsluta med lite flingsalt och nymalen svartpeppar.

4 portioner