Tarte Tatin med flingsalt

Klassisk fransk uppochner-kaka, som gärna kan lagas i stekpanna. Det här receptet på tarte tatin med äpplen och flingsalt smakar dessutom lite kola – dvs helt ljuvligt. 

Vill du göra tarten direkt i pannan är det bra om den mäter ca 20 cm i diameter

40 min

Tarte Tatin med flingsalt

Ingredienser

  • 4 st
    medelstora äpplen
  • 2 dl
    strösocker
  • 0.5 dl
    vatten
  • 50 g
    smör
  • 0.5 tsk
    flingsalt
  • 1 msk
    pressad citronsaft
  • 1 rulle
    smördeg, rumstempererad
  • 1 kvist
    timjan

Till servering

  • 3 dl
    vispgrädde

Gör så här

1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena, lägg dem åt sidan. Det gör inget om de blir lite bruna, det kommer inte synas.
2. Mät upp strösocker och vatten i en stekpanna.

3. Smält sockret på låg värme tills det blivit flytande, höj värmen lite och låt puttra tills det blivit svagt gyllene.

4. Tillsätt citronsaft och smör och rör tills det smält.
5. Lägg ner äppleklyftorna och låt puttra i fem minuter, vänd runt ett par gånger. Lyft dem sen av plattan och låt svalna helt i stekpannan, eller häll över dem i en ugnsfast form (20 cm i diameter). 
6. Sätt ugnen på 225°C.

7. Skär ut en cirkel ur smördegen så den är något större än pannan/formen. Lägg den ovanpå äpplena och tryck ner lite lätt runtom fyllningen. Nagga locket med en gaffel. 
8. Sätt in tarten i mitten av ugnen och grädda gyllene, ca 20 min. Ta ut och låt vila 2-3 min. 
9. Lägg en tallrik ovanpå pajen och vänd uppochner så att den hamnar med äpplena uppåt. Häll tillbaka i formen igen eller låt ligga kvar på fatet.

10. Strö över lite flingsalt och toppa med en kvist timjan. Servera med lättvispad grädde.
 

4 portioner