Svampsoppa med knaprigt bacon- och äpplesmul

Hösten fångad i en soppskål! Skördetidens allra godaste smaker samsas i detta recept på svamproppa med knaprigt bacon- och äpplesmul och ger oss en perfekt middag för dagar när regnet smattrar mot rutan. Njut!

30 min

Svampsoppa med knaprigt bacon- och äpplesmul

Ingredienser

  • 250 g
    svamp, gärna skogschampinjoner eller kantareller
  • 1 st
    lök
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • 2 msk
    smör
  • 1 tsk
    finhackad rosmarin
  • 2 dl
    vitt matlagningsvin
  • 3 msk
    kantarellfond
  • 6 dl
    vatten
  • 2.5 dl
    vispgrädde
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    peppar

Bacon- och äpplesmul

  • 1 pk
    tärnat bacon
  • 1.5 skivor
    surdegsbröd, smulat
  • 1 st
    äpple
  • 5 kvist
    timjan

Gör så här

1. Ansa svampen och dela den i mindre bitar.

2. Skala och finhacka gul lök och vitlök.
3. Fräs löken i smör i en stor kastrull på medelvärme tills den mjuknar.

4. Addera svampen och fortsätt fräsa några minuter.

5. Tillsätt vinet och sjud ytterligare någon minut.

6. Addera till sist fond, vatten och vispgrädde. Koka upp och låt sjuda 10 minuter på svag värme.
7. Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 
8. Stek bacon, bröd och äpple, addera gärna lite färska timjanblad på slutet. 
9. Servera soppan med smul på toppen och ett gott bröd till. 
 

4 portioner