Stekt surdegssmörgås med auberginekräm, svamp och päron

Den här matiga mackan är byggd på ingredienser med djupa smaker. Inte minst aubergine. Hur underbart enkelt med en maffig macka till middag?

40 min

Stekt surdegssmörgås med auberginekräm, svamp och päron

Ingredienser

  • 2 st
    auberginer
  • 1 st
    vitlöksklyfta
  • 1 tsk
    soja
  • 1 st
    citron, skalet av
  • 1 msk
    smör
  • 4 skivor
    ljust surdegsbröd
  • 200 g
    kantareller (eller valfri blandad svamp)
  • 200 g
    champinjoner (eller valfri blandad svamp)
  • 1 st
    päron, fint skivat
  • 1 dl
    strimlad bladpersilja
  • 1 dl
    flagad parmesanost
  • 1 msk
    olivolja (och smör) till stekning
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Dela auberginen på längden och gnid in den med olivolja. Baka den i ugn i 175 grader tills den är helt mjuk, minst 30 minuter. Låt svalna.

3. Gröp ur aubergineköttet och blanda med vitlök, soja, citronskal och smör, rör ihop till en röra och smaka av med salt.

4. Stek brödet hårt i olivolja, det får gärna ta rejäl färg för att bryta bra mot resterande ingredienser.

5. Stek svampen i smör och smaka av med salt och peppar.

6. Bygg en smörgås genom att lägga auberginekräm på brödet, toppa med svamp och skivat päron samt flagad parmesanost och persilja.

4 portioner