Stekt ris med svamp, kål och ärtor

Stekt ris är en perfekt resträtt, och just denna kommer med höstiga smaker av kål och svamp. Helt prima när du behöver tömma kylen på veckans slattar!

20 min

Stekt ris med svamp, kål och ärtor

Ingredienser

  • 6 dl
    jasmin- eller basmatiris, kallt
  • 200 g
    valfri svamp
  • 2 klyftor
    vitlöksklyftor i skivor
  • 1 st
    grön chili i skivor
  • 2 msk
    riven ingefära
  • 1 påse
    färsk grönkål, riven i mindre bitar
  • 2.5 dl
    frysta ärtor
  • 3 st
    uppvispade ägg
  • 3 msk
    soja
  • 1 msk
    honung
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar
  • 2 msk
    neutral olja till stekning
  • Till garnering:
  • 1 kruka
    färsk koriander
  • 4 st
    skivad salladslök
  • 1 st
    lime i klyftor
  • 1 dl
    jordnötter- eller pistage

Gör så här

1.    Stek vitlök, ingefära och chili i olja i några minuter. Tillsätt svamp, ärtor och grönkål. Stek tills kålen mjuknar något. 
2.    Tillsätt kallt kokt ris, soja och honung och stek i några minuter till. Flytta över riset till ena sidan av pannan, häll i de uppvispade äggen på andra sidan och stek tills de stelnat. Blanda sedan ihop allt och stek ytterligare några minuter. 
3.    Toppa med koriander, lime och nötter. 

Tips! Det här är en rätt som blir bäst på ris som du har kvar sen dagarna innan. Perfekt rest-räddare! 

4 portioner