Recept från Vardagskassen v.40 (2017)
30 min
Portioner: 4
300 g morötter (3-4 st)
300 g palsternacka
1 msk olivolja
2 tsk honung
4 port valfritt gryn
ca 600 g kycklingfilé
2 ½ tsk timjan
1 ½ msk smör
50 g gul lök (½-1 st)
2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche
½ msk buljongpulver
1 fp smörgåskrasse (50 g)
½ citron
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Rotfrukter (ugnsplåt med bakplåtspapper): Skrubba och skär 300 g morötter (3-4 st) och 300 g palsternacka i 1 cm breda stavar. Blanda grönsakerna med 1 msk olivolja, 2 tsk honung och ½ tsk salt. Sätt in i mitten av ugnen i 20- 25 min.
3. Koka valfritt gryn till 4 personer.
4. Kyckling (stekpanna): Halvera ca 600 g kycklingfilé på längden. Krydda kycklingen med 1 tsk timjan, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Smält 1 msk smör i pannan och stek kycklingen på medelhög värme ca 5 min/sida.
5. Sås (kastrull): Finhacka 50 g gul lök (½-1 st). Smält ½ msk smör i kastrullen. Bryn löken och 2 pressade vitlöksklyftor i 2 min på medelhög värme. Vispa ner 2 dl crème fraiche, 1 ½ dl vatten, ½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning), 1 ½ tsk timjan och 1 krm svartpeppar i kastrullen. Låt sjuda ca 5 min.
6. Lägg över rotfrukterna i en skål, klipp över 1 fp smörgåskrasse (50 g) och pressa över saften från ½ citron.
7. Servera kycklingen med rotfrukterna, såsen och grynen.
TIPS & PLANERING:
Frys in/Ta tillvara: Om det blir mat över håller denna rätt 2–3 dagar i kylen. Den går också bra att frysa. Det blir ½ citron över, den kan användas i måltidsdryck.
Förbered: Rotfrukterna (punkt 2) går bra att skära i förväg och förvara i bunke med vatten i kylen.
Tips! Det är gott att koka kycklingen i såsen om man vill. Bryn den 1 min/sida och lägg på en tallrik. Tillaga såsen som i receptet och koka 1-2 min. Lägg ner kycklingen och puttra i såsen ca 7-8 min, tills kycklingen är genomkokt.