Här har vi lagt till blåmusslor i den klassiska italienska pastarätten ”Norma” med tomatsås och aubergine. Smakerna gifter sig perfekt.
45 min
TOMATSÅS
1. Skär auberginen i tärningar, ca 2 x 2 cm.
2. Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala moroten och finhacka. Finhacka selleristjälken. Fräs lök och vitlök i olja i några minuter. Tillsätt morot och selleri och fräsa i ytterligare ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och sardellpurén och fortsätt fräs under omrörning i 1–2 minuter till. Blanda ner tomater, socker och lagerblad och låt sjuda under ett lock på glänt, i ca 20 minuter.
3. Under tiden såsen kokar, stek auberginen i omgångar i rikligt med olja tills den är gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper. Lägg ner i såsen och låt puttra i ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta de som är skadade och de som inte sluter sig. Koka upp vin och vatten, tillsätt musslorna och låt koka under lock i 3–5 minuter. Kasta de musslor som inte öppnar sig. Ta lite av vätskan och spä tomatsåsen till önskad smak och konsistens.
5. Koka pastan al dente. Blanda pastan med tomatsåsen och rör försiktigt ner musslorna. Strö över färsk basilika och servera direkt.
4 portioner