Recept från Hemlagat, vår 2019
30 min
MÄRANGER
PASSIONSFRUKTSCURD
INGEFÄRSMARINERAD GRAPEFRUKTSALLAD
TOPPING
1. MARÄNGER: Sätt ugnen på 150 grader. Lägg äggvitorna i en skål och vispa på hög hastighet tills det bildas toppar. Tillsätt sockret, lite i taget och vispa några sekunder emellan. När allt socker är tillsatt, skrapa sidorna och vispa ytterligare 5 minuter eller tills marängen är styv och glansig. Tillsätt vinägern och vispa ytterligare ett par minuter. Klicka ut marängsmeten i rundlar, ca 10-15 cm i diameter, på två bakplåtspappersklädda plåtar. Ställ i mitten av ugnen, sänk temperaturen till 120 grader. Låt torka i ugnen ca 1 timme. Stäng av värmen men låt marängerna stå kvar och svalna helt i ugnen.
2. PASSIONSFRUKTSCURD: Vispa äggulor och ägg krämigt. Smält smöret i en kastrull och tillsätt sockret under omrörning. Blanda i citronsaft och passionsfruktskött. Vispa i äggblandningen, använd gärna ballongvisp. Sjud under vispning tills blandningen blir tjock och krämig, ca 5 min. Låt svalna och ställ sedan kallt.
3. MARINERAD GRAPEFRUKTSALLAD: Koka upp strösocker, vatten och ingefära och rör tills allt löst sig. Låt svalna helt. Skär skalet av citrusfrukterna och skär sedan ut filéerna med en vass kniv. Lägg ner frukten i sockerlagen och låt stå och dra tills de är dags att använda.
4. SERVERING: Vispa grädden. Hacka nötterna grovt. Ta ut marängerna ur ugnen och bryt eller dela dem på mitten, eller arrangera dem hela på ett fat, tillsammans med vispgrädden, passionsfruktscurden och citrusfrukterna. Toppa med hackade nötter och citronmeliss eller mynta. Avsluta med att pudra över lite florsocker.
6 portioner