Gul som en sol i midvintermörkret, lyser denna drömlika dessert med knapriga sötsalta nötter, molnlätta maränger och himmelsk saffransglass. Jättegod jul!
30 min
Sötsalta kanderade pistagenötter
1. Separera äggen och lägg gulor i en bunke och vitor i en annan.
2. Vispa äggulorna med vaniljsocker, saffran och ½ dl socker tills det blir vitt och krämigt.
3. Tillsätt mascarpone, rivet apelsinskal och 2 msk juice från apelsinen och vispa till en slät kräm.
4. Vispa vitorna med resten av sockret till en fluffig maräng.
5. Vispa grädden fast.
6. Vänd först ner grädden i mascarponekrämen och sedan vitorna i densamma, tillsammans med apelsinlikören.
7. Häll smeten i en 1 1/2 liters brödform bakpappersklädd och frys minst 6 timmar.
8. Kanderade nötter: Smält 0,5 dl socker och 1 msk smör i en stekpanna.
9. Lägg i pistagenötterna och saltet, blanda så att nötterna täcks. Häll upp på bakplåtspapper, separera och låt svalna.
10. Ta fram semifreddon ca 20 minuter före servering. Toppa med krossade maränger, rivet apelsinskal och kanderade nötter.
8 portioner