Saffranskrans med apelsin, russin och mandelmassa

Baka en saffranskrans med alla julens söta smaker! Här ryms både saffran, apelsin, russin och mandelmassa – för att inte tala om smör och socker. Jättegod jul! 

120 min

Saffranskrans med apelsin, russin och mandelmassa

Ingredienser

  • 50 g
    jäst för söta degar
  • 5 dl
    mjölk
  • 200 g
    smör
  • 1 st
    ägg
  • 1 dl
    socker
  • 2 paket
    saffran 1 g
  • 15 dl
    extra fint vetemjöl

FYLLNING

  • 2 st
    apelsiner, rivet skal från
  • 200 g
    mandelmassa
  • 100 g
    smör
  • 1.5 dl
    hackade russin

GARNERING

  • 1 st
    uppvispat ägg
  • 0.5 dl
    pärlsocker
  • 1 dl
    hackad mandel

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av den kalla mjölken. Smält smöret, tillsätt resterande mjölk och värm till 37°C. Häll degvätskan över jästen.

2. Tillsätt ägg, socker, saffran och arbeta ner det mesta mjölet (spara 1 dl mjöl till utbakning) till en mjuk, smidig deg. Täck degbunken och ställ degen att jäsa ca 40 min till dubbel storlek.

3. Gör fyllningen: Riv mandelmassan och vispa med apelsinskal och smör.

4. Ta upp degen på mjölad bänk eller bakbord. Dela den i två delar och kavla ut en i taget till en ca 1/2 cm tjock rektangel på 30 x 40 cm. Bred ut hälften av fyllningen på vardera delen i ett jämnt lager. Strö över russinen.

5. Rulla ihop degplattan med sin fyllning på längden till en rulle. Lyft över den till en plåt med bakplåtspapper. Forma en ring och nyp ihop ändarna. Klipp sedan sneda flikar och vik varannan åt höger och varannan åt vänster, dra lite och tryck till. Ställ kransarna på var sin plåt att jäsa under dukar ca 30 min. Sätt ugnen på 200°C (varmluftsugn 180°C).

6. Pensla en krans i taget med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och mandelflagor. Grädda i nedre delen av ugnen 200°C ca 20 minuter. Flytta de gräddade kransarna till galler och låt svalna helt under duk.

4 portioner