Årets saffransbullar fyller vi med brynt smör och smak av apelsin. Och pudrar kardemummasocker över.
135 min
FYLLNING
TOPPING
SOCKERLAG
1. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och häll i saffran. sen mjölken. Låt det bli ca 37°C. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen och häll sedan i resten.
2. Blanda i socker, saffran och salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Strö lite mjöl på ytan så att den inte torkar. Täck med plastfolie eller dubbla bakdukar och låt jäsa ca 45 minuter.
3. Smällt smöret och låt det puttra på medelvärme tills det får en gyllene ton och doftar gott. Häll ner i en bunke och låt svalna, ställ gärna kallt för att påskynda. Vispa smöret tillsammans med strösocker, rivet skal av apelsin och vaniljsocker tills det blir krämigt.
4. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda igenom den, ev med resterande mjöl. Skär degen i 2 delar och kavla ut varje del till en platta, ca 30x40 cm. Bred på hälften av smörfyllningen.
5. Vik långsidorna mot varandra. Skär tvärsöver i ca 2 cm breda remsor. Tvinna degremsorna och forma dem till lösa knutar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Fortsätt likadant med resten av degen och fyllningen.
6. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Koka under tiden upp strösocker och vatten. Ställ åt sidan.
7. Mortla kardemummakärnorna och blanda med strösockret. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över kardemummasockret.
8. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8-10 min, eller tills de blivit gyllene. Ta ut och pensla dem med sockerlagen för glansiga fina bullar. Låt svalna.
50 portioner