Ta lussebulle och make it next level. Här snackar vi saffran, smör och kolatoner i en skapelse som får alla att be om mer. Det är helt enkelt otroligt gott.
Hur vet jag om degen är färdigknådad? Ta en bit deg och dra ut den åt flera håll. Går den sönder? Då behöver den arbetas lite till!
45 min
Fyllning:
1. Bryn 200 gram smör genom att låta det puttra på medelvärme tills det blir gyllene.
2. Häll upp det i en bunke och låt svalna.
3. Ställ sen in det i kylen eller frysen (snabbare) och låt det stelna.
4. Ta sen ut det och vispa ihop med 90 gram (eller 1 deciliter) strösocker, 100 gram grovriven mandelmassa, rivet skal från en apelsin, 2 krm vaniljpulver (eller 1 msk vaniljsocker). Ställ åt sidan.
Saffransbullar:
1. Lös jästen i lite av mjölken i en bakbunke.
2. Tillsätt resten av mjölken, saffran, 180 gram (eller 2 deciliter) strösocker och 1 kg vetemjöl och kör långsamt med degkrok i 2-3 minuter.
2. Tillsätt 200 gram smör (i bitar) och 1,5 tsk salt och kör på medelhög hastighet i 12–15 minuter, tills degen känns mjuk och smidig. (Arbetar du för hand? Knåda ordentligt i minst 20 min.)
3. Dela degen i två delar. Kavla ut till två rektanglar, ca 35 x 45 cm och 0,5 cm tjocka.
4. Bred på fyllningen.
5. Vik in degen mot mitten från ena kortsidan och vik därefter över den andra sidan.
6. Vänd på degen så att du har långsidan mot dig igen och kavla ut degen lite till så att det blir en jämn och avlång rektangel, ca 20 x 50 cm och 1 cm tjock.
7. Skär degen i 2 cm breda remsor.
8. Rulla till lussekatter och lägg på en plåt. Låt jäsa i rumstemperatur i 2-3 timmar.
9. Sätt ugnen på 225°C.
10. Pensla bullarna med ett ägg uppvispat med 1 msk mjölk.
11. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min. Ta ut och låt svalna.
12. Pensla med smält smör och doppa dem i strösocker.
25 portioner