En perfekt grundrecept för saffransbröd som du kan baka till både saffranslängder eller till lussekatter. Önskar du att göra längder så lägger du bara till fyllningen. Vill du ha degen något sötare så lägg i en nypa vaniljsocker i degen.
60 min
FYLLNING TILL LÄNGDER
1. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37°).
2. Smula ner jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst sig.
3. Stöt saffran med 1–2 tsk av strösockret i en mortel och rör ner i degvätskan. Tillsätt övriga ingredienser, men spara 1 dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den är smidig, ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig, men den ska vara ganska lös. En lös deg ger ett godare bröd. Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
4. Knåda degen smidig på mjölat bakbord, dela den sedan i två halvor.
LUSSEKATTER:
Dela en deghalva i ca 20 bitar. Forma till lussekatter, lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och garnera med russin. Täck med bakduk, låt jäsa 30–45 minuter. Värm ugnen till 250°. Pensla med uppvispat ägg efter jäsning. Grädda mitt i ugnen 5–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
SAFFRANSLÄNGDER:
Vispa smöret med riven mandelmassa och smaksätt med apelsinskal och saft. Dela den andra deghalvan i två delar. Kavla ut delarna, bred på massan och strö över russin. Rulla ihop och dela i två bitar, platta till. Lägg på plåt och klipp flikar. Låt jäsa ytterligare 20 minuter, pensla med ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda 15–20 minuter i 190°.
20 portioner