Rostad blomkål med gnocchi och brynt smör

Middag som nästan sköter sig själv! Salvia och citron toppar den ugnsbakade blomkålen, som stjärnkocken Tommy Myllymäki serverar med gnocchi och brynt smör.

60 min

Rostad blomkål med gnocchi och brynt smör

Ingredienser

  • 600 g
    blomkål
  • 250 g
    smör (uppdelat i 100 g + 150 g)
  • 1 nypa
    flingsalt
  • 20 blad
    salvia
  • 200 g
    färdig gnocchi
  • 2 dl
    riven parmesanost
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar, nymalen
  • 1 st
    citron i klyftor

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200°C.

2. Ansa blomkålen och ställ den i en ugnssäker form. Gnid in hela huvudet med 100 g smör. Salta.

3. Baka den mitt i ugnen i 10 min. Sänk värmen till 150°C och baka ytterligare cirka 40 min tills blomkålen är brynt på utsidan.

4. Koka gnocchin enligt anvisningar.

5. Smält 150 g smör i en liten kastrull och bryn det. Lägg i salvian när smöret tystnat, stek 20 sekunder. Tillsätt den nykokta gnocchin och krydda med salt.

6. Servera blomkålen med salvia, gnocchi och brynt smör. Toppa med parmesanost och nymalen svartpeppar. Ha gärna en citronklyfta till hands för den som gillar syra

4 portioner