Rödbetsbrownies med chokladglasyr

Recept från Hemlagat, nr 3 / 2019

45 min

Rödbetsbrownies med chokladglasyr

Ingredienser

BROWNIE

  • 200 g
    färska rödbetor
  • 125 g
    smör, rumsvarmt
  • 2 dl
    strösocker
  • 1 dl
    kakao
  • 0.5 dl
    mörk sirap
  • 2 krm
    salt
  • 2 st
    ägg
  • 1.5 dl
    vetemjöl
  • 1 krm
    vaniljpulver

CHOKLADGLASYR

  • 1 dl
    vispgrädde
  • 100 g
    mörk choklad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala, skölj och riv rödbetorna fint. Lägg åt sidan.

2. Vispa smör och strösocker vitt och krämigt. Rör ner kakao, sirap och salt.

3. Rör i ett ägg i taget och vänd därefter ner vetemjöl, vaniljpulver och de rivna rödbetorna.

4. Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 20 x 30 cm. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen ca 20–25 minuter, prova med en sticka, kakan ska vara lite kladdig. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

5. Värm grädden tills den precis börjar koka. Lyft av från plattan. Bryt chokladen i bitar och rör ner den, blanda tills den smält. Häll chokladen över den avsvalnade brownien och ställ kallt minst en timme så att glasyren stelnar. Skär kakan i bitar.

Tips: Dessa brownies blir saftiga och färgstarka tack vare färska rödbetor. Ge slutligen den färdiga kakan ett täcke av maffig chokladglasyr.

15 portioner