Surkål, senap och saltgurka är riktiga stapelvaror, medan bröd och potatis tillhör den vardagliga basen. Kokt rimmat oxkött (som ibland kallas salta biten) och en skiva ost — i rätt proportioner kan dessa goda och enkla ingredienser bli en riktigt festlig macka.
15 min
POMMES FRITES
TILL SERVERING
1. Värm ugnen till 200 grader med grillfunktion.
2. Lägg ut bröden på en ugnsplåt och rosta dem på båda sidor. När de är nästan klara på sida nummer två, ta ut plåten och täck varje brödskiva med ost. Sätt in plåten i ugnen igen så att osten smälter utan att få färg.
3. Pommes frites: Värm frityroljan till 160 grader i en stor kastrull eller fritös. Fritera pommesen gyllene och frasig i omgångar. Lägg över på hushållspapper efterhand och låt oljan rinna av. Salta lätt och lägg upp i en serveringsskål.
4. Bygg mackorna genom att fördela surkålen på fyra av de rostade brödskivorna med ost. Lägg skivat kött på surkålen och stryk senap på köttet. Lägg på de återstående fyra brödskivorna och kläm ihop ordentligt. Skär bröden mitt itu. Bjud saltgurka och chilisås till.
Tips! Surdegsbröden man köper är ofta stora och allt går inte åt på en gång. Bröden går utmärkt att skiva och frysa in och ta fram vid behov.
4 portioner