Rabarberkaka med brynt smör och vanilj

Vårens första rabarber är både en delikatess och ett löfte om ljusare tider. Nu har det verkligen vänt! Vi vänder ner all vår tacksamhet i den här otroliga smeten och äter årets första rabarberkaka med vaniljglass och sommardrömmar. Äntligen!

60 min

Rabarberkaka med brynt smör och vanilj

Ingredienser

  • 200 g
    smör, normalsaltat
  • 3 dl
    socker
  • 4 dl
    mjöl
  • 1.5 tsk
    bakpulver
  • 2 msk
    vaniljsocker
  • 3 krm
    salt
  • 225 g
    rabarber (fryst går också bra)
  • 3 st
    ägg, rumstempererade
  • 2 msk
    flagad mandel
  • 1 msk
    florsocker
  • 1 pk
    vaniljglass

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Bryn smöret i en stor kastrull tills gyllene. Ta från värmen och rör i socker och låt svalna något. Smöra och klä en springform (ca 24 cm i diameter) med bakplåtspapper.

3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.

4. Skär rabarbern i bitar.

5. Rör i ett ägg i taget i smöret i kastrullen. Tillsätt de torra ingredienserna och rör till en jämn smet, vispa inte.

6. Häll upp smeten i den klädda formen och lägg rabarbern ovanpå i ett jämnt lager och tryck ner lite försiktigt. Strö mandeln i en ring runt kakans kant och ställ in i ugnen.

7. Grädda kakan i 45-60 minuter, tills den är gyllene på toppen och krispig i kanterna. Den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten.

8. Låt svalna och pudra över florsocker.

9. Servera kakan som den är eller med vaniljglass.

Tips! Kakan är god både rumstempererad och kall. Håller fint flera dagar i kylen.

8 portioner