Pumpapasta med gräddig vitlöks- och parmesansås

En enkel rätt som går snabbt att laga och ändå smakar himmelskt när du vill ha något lite extra gott en vanlig tisdag. Och javisst, den passar också för en finfredag. Pumpa och grönkål är dessutom i säsong nu.

35 min

Pumpapasta med gräddig vitlöks- och parmesansås

Ingredienser

  • 400 g
    pasta av sorten rigatoni
  • 400 g
    butternutpumpa
  • 1 msk
    olivolja
  • 1 st
    vitlök (ca. 3 st klyftor, krossade)
  • 3 dl
    vispgrädde
  • 100 g
    grönkål
  • 1.5 dl
    parmesan, riven
  • 1 nypa
    salt
  • 1 nypa
    svartpeppar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Skär pumpan i fyrkanter, lägg i en form och ringla över olivolja. Ställ i ugnen i cirka 20–25 minuter eller tills pumpan är mjuk.

2. Krossa vitlöksklyftorna och lägg i en kastrull tillsammans med grädden. Koka upp och låt puttra på svag värme cirka 20 minuter tills grädden kokat ner.

3. Skär av stammarna på grönkålen och riv grönkålsbladen i små bitar. Lägg ner bladen i grädden tillsammans med den rivna parmesanen och låt puttra någon minut till.

4. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll sedan av pastavattnet, men obs, spara 1 dl av vattnet i en skål.

5. Blanda ner pumpa och grönkålsgrädden i pastakastrullen, späd eventuellt med lite sparat pastavatten. Salta och peppra. Servera!

4 portioner